We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, door op de Akkoord knop te drukken, gaan we er vanuit dat ermee instemt.

Scoutinggroep
De Gold'n Zende
Nieuwleusen

Op zaterdag 21 april hebben de bevers en welpen een uitdagende excursie in het bos gedaan. De natuurloop was onder leiding van natuurgebied ontwikkelaar Jan, die geheel vrijwillig een middag de kinderen mee op pad nam. Door de kennis over dit natuurgebied en door zijn ervaringen en kennis vanuit een vorige baan als biologie- en natuurkunde docent konden de kinderen met allerlei vragen terecht en was er veel interactie. De middag begon met het verzamelen op een parkeerplaats in het Staphorsterbos. De bevers en welpen kregen na een korte introductie een boekje met vragen en opdrachten. Op deze warme dag moesten de kinderen bijvoorbeeld de te lopen route intekenen op een kaart en kegels verzamelen van verschillende naaldbomen.

1 (Aangepast)

Tijdens de wandeling van een goede 3,5km leerden ze ook bomen herkennen aan de schors, lagen van een bodemprofiel benoemen en verschillende dieren spotten. Zo was de Lariks de favoriet onder de bomen. De enige naaldboom die zijn naalden in de winter laat vallen, hij is dus kaal! In de Zwarte Dennen blijft water staan, ook op de hoogste punten in het bos. De bevers en welpen weten nu hoe dat komt door het analyseren van het bodemprofiel. Naast deze, en nog veel meer, fysieke en educatieve uitdagingen waren de gespotte dieren hetgeen wat de meeste aandacht trok.

Zo zagen we onder andere:

- Een adder, inderdaad… een giftige slang leeft hier in de bossen in Staphorst!
- De boomleeuwerik, wist je dat die vogel alleen geluid maakt als hij daalt?
- En kleine hagedissen.

Terug bij de parkeerplaats werden de kinderen weer door hun ouders gehaald waar ze voluit vertelden over wat ze hadden gezien en geleerd.

Voor meer foto's: