De Gold'n Zende groep is een Scoutinggroep uit Nieuwleusen die actief is sinds november 1994. Waar wij begonnen met mensen voornamelijk zonder Scoutingachtergrond, zijn wij gegroeid naar een groep met leiding hoofdzakelijk uit "eigen kweek": enthousiaste jeugdleden die zijn doorgestroomd naar het leidingteam.

Onze groep organiseert opkomsten en activiteiten voor vier verschillende leeftijdcategorie├źn (de speltakken).

Speltak Leeftijd
Bevers 5 tot 7 jaar
Welpen 7 tot en met 10 jaar
Scouts 11 tot en met 14 jaar
Explorers 15 tot en met 18 jaar

Elke speltak organiseert haar activiteiten met als basis acht actviteitengebieden. Dit zijn acht thema's waaraan de activiteiten gekoppeld worden. Deze zijn in alle speltakken hetzelfde, maar de invulling ervan is natuurlijk per speltak verschillend.

De acht gebieden zijn de volgende:

1. Uitdagende Scoutingtechnieken
  2. Expressie
  3. Sport & Spel
  4. Buitenleven
  5. Identiteit
  6. Internationaal
  7. Samenleving
  8. Veilig en gezond
Aandachtsgebieden

Voor meer informatie over de activiteitengebieden en wat voor activiteiten er precies onder welk gebied vallen, verwijzen wij graag door naar de ScoutWiki.

Ook hanteren wij een doorlopende leerlijn. Hiermee bedoelen we dat de speltakken allemaal opkomsten draaien rond dezelfde thema's, maar dat we er bewust voor kiezen om het niveau en de exacte invulling per speltak te laten verschillen. Laten we een voorbeeld gebruiken: alle speltakken zullen zich bezighouden met knopen. De Bevers leren daarbij diverse, eenvoudige knopen (de basis). Bij de Welpen wordt deze kennis uitgebreid en wordt er een begin gemaakt met het toepassen ervan door bijvoorbeeld een hut te gaan bouwen in het bos naast het clubhuis. De Scouts leren nog wat extra's en gaan nog meer toepassen met bijvoorbeeld complexere of grotere bouwwerken. Van de Explorers wordt verwacht dat zij het knopen op hoog niveau beheersen en zij maken dan ook de grootste en moeilijkste bouwwerken.

De Bevers en Welpen hebben deze actviteitengebieden verwerkt zitten in hun themaverhalen. Dit zijn Het dorp Hotsjietonia voor de Bevers en Het Jungleboek voor de Welpen. Zij maken op deze manier spelenderwijs kennis met deze activiteitengebieden door op pad te gaan met themafiguren of "op reis te gaan" naar themalocaties. Scouts en Explorers hebben geen themaverhaal als rode draad door hun opkomsten.