We gebruiken zakmessen bij bijvoorbeeld om hout klein te snijden om vuur te stoken, bij het eten koken, stukjes touw af te snijden of om gewoon in de koffie te roeren. Dat we zakmessen gebruiken, zal voor niemand een verrassing zijn. Wel willen we dat dit veilig gebeurt, vandaar deze pagina. Zakmessen zijn zeker niet verplicht om te hebben en het is de uiteindelijke beslissing van je ouders of je een zakmes mee mag naar de opkomst of niet. Voor de jongste speltakken raden wij het bezit van zakmessen in eerste instantie af.

Mag je zomaar elk mes mee naar de opkomst?
NEE, dat mag niet. Als vereniging hebben we afspraken gemaakt over het gebruik van zakmessen. Ook is er natuurlijk de wapenwet, waar je ook altijd rekening mee moet houden (hierover later meer). Voordat je met een zakmes in de weer gaat, moet je het door de leiding laten goedkeuren

De leiding heeft mijn mes goedgekeurd, mag ik er nu zomaar wat mee doen?
NEE, dat mag niet. Vraag altijd eerst aan de leiding of je met je zakmes mag werken. Let hierbij in ieder geval op de volgende punten:

• Houd altijd voldoende afstand tussen jezelf en anderen.
  • Ga altijd zitten met een mes.
  • Loop nooit met een mes.
  • Volg altijd instructies van de leiding op.

Houd je je niet aan de regels? Dan nemen wij je zakmes in en kan je het aan het eind van de opkomst weer terugkrijgen. Ook kan het zijn dat je een volgende keer niet weer met je zakmes bezig mag.

Wanneer we met de groep ergens naartoe gaan, is het niet de bedoeling dat je een zakmes bij je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dagje uit, het bezoeken van een markt, een spel in het dorp, enzovoorts. Als je je mes niet nodig hebt, hoef je het ook niet mee te nemen.

Waar moet mijn zakmes aan voldoen?

• Je zakmes moet in ieder geval beveiligd zijn. Dat wil zeggen, hij mag niet zomaar kunnen terugklappen als je ermee bezig bent en hij moet dus op slot gezet kunnen worden.
  • Het blad van het mes mag niet breder zijn dan je hand.
  • Wij raden aan om een mes te kopen met een afgeronde punt (zeker voor jongere kinderen). Dit is gewoonweg veiliger dan een mes met een scherpe punt.

Wat mag er in ieder geval niet?
Heel kort: alles wat de wet verbiedt is vanzelfsprekend ook bij ons verboden. Zo mag een uitgeklapt mes (lemmet + handvat) niet langer zijn dan 28 cm. Verder zijn ook bepaalde soorten messen bij wet verboden. Hieronder vallen onder andere (niet uitsluitend):

• Dichtklapbare messen waarvan het lemmet meer dan één snijkant heeft
  • Werpsterren en werpmessen
  • Vilmessen en ballistische messen
  • Blanke wapens die uiterlijk gelijken op een ander voorwerp dan een wapen
  • Stiletto’s (springmessen): messen met zijdelings uitspringend lemmet
  • Valmessen: messen met vooruitspringend lemmet
  • Vlindermessen: messen met een heft dat uit twee delen bestaat, die om het lemmet heen geklapt kunnen worden

De volledige lijst kan je hier raadplegen: wetten.overheid.nl.

Voor leidinggevenden geldt altijd, zonder uitzonderingen, de Nederlandse Wet.